Finala Vitality Open Tour 2019 Curtea de Argeş

Finala de simplu a Vitality Open Tour a fost aşteptată cu sufletul la gură de toţi cei care au fost duminică, de la ora 11.00, în tribuna Arenei Centrale a Bazei TC Curtea de Argeş, şi ne referim la cei doi combatanţi, la organizatori, arbitri sau spectatori. Care majoritatea au ţinut cu românul Mircea Alexandru Jecan, prezent în premieră în finala de simplu a unui turneu ITF de 15.000 de dolari. Jucătorul din Cluj, ajuns la vârsta de 31 ani, era binecunoscut spectatorilor din Primul Oraş Regal al ţării, mai ales pentru că anul trecut a câştigat alături de Vasile Antonescu titlul de dublu. Sâmbătă, în semifinala dificilă cu Nicolae Frunză, nu şi-a ieşit niciun moment din fire, cu toate că partida a căpătat la un moment dat accente de dramatism, Alex reuşind să se impună de-abia în decisiv, deşi a condus tot timpul ostilităţile. De cealaltă parte, micuţul argentinan Hernan Casanova a impresionat toată săptămâna prin jocul ordonat, tenacitatea de care a dat dovadă luptând de pe fundul terenul pentru mingi care păreau la prima vedere imposibil de returnat, dar şi prin viteza fenomenală de reacţie, cu toate că – aşa cum spuneam şi într-o ediţie anterioară – nici fizicul, şi nici serviciul nu-l prea recomandă pe sud-americanul în vârstă de 25 ani pentru acest sport pretenţios.

Sub blestemul game-ului 7!

În acest an, onoarea de a conduce din scaun finala Vitality Open Tour i-a revenit tânărului Robert Ilie, una dintre stelele în ascensiune ale arbitrajului din România. În aplauzele asistenţei, în teren au intrat fav. nr. 1, Hernan Casanova (foto 1) şi Mircea Alexandru Jecan (foto 2), cap de serie nr. 8 şi favorit al inimilor tuturor românilor prezenţi la faţa locului. Debutul partidei a fost echilibrat, cu ambii jucători încercând să-şi impună ritmul. Argentinianul, adept al temporizării, a preferat să joace foarte mult de pe fundul terenului, cu mingi lente pe care le-a pus în teren, chiar dacă Alex a încercat să-l scoată cât mai mult din zona de confort). Românul a contraatacat cu serviciu/voleu, încercând să scurteze cât de mult punctele şi făcând spectacol. Pentru cunoscători, tactica lui Casanova era una perfidă, pentru că încerca să-i adoarmă vigilenţa lui Jecan, iar faptul a fost dovedit prin câteva lovituri de forehand care şi-au atins ţinta, după accelerări care l-au surprins pe jucătorul nostru. Până la scorul de 3-3, cei doi jucători şi-au făcut serviciile fără probleme. Şi a venit game-ul cu numărul 7, atunci când Alex a forţat şi a ajuns la 40-0 pe serviciul adversarului. Chiar dacă tribuna a fost în delir şi l-a încurajat pe român să facă break-ul pe care de altfel l-ar fi meritat, Jecan s-a blocat, argentinianul a recuperat până la 40-40, iar la avantaje, profitând de lipsa de idei a favoritului gazdelor, s-a impus fără drept de apel. „Vamooos, chulo!!!”, s-a încurajat singur Casanova, spre amuzamentul spectatorilor. Din păcate, zâmbetele acestora au fost înlocuite rapid cu grimase de nervozitate, pentru că lui Alex, după ce a pierdut game-ul de serviciu, nu i-a mai ieşit nimic, iar Casanova deja începuse să agite războinic pumnul prin aer, în semn de victorie… A fost momentul în care spectatorii au reacţionat: „Vom avea meci lung de 3 seturi, dar Alex se va impune, pentru că argentinianul e prea arogant!”; „Pedepseşte-l pe Maradona că’ a ridicat pumnul la noi!”; „Jecaneee, eşti mai bun, fă-ne mândri de tine!”.

Tie-break-ul suferinţei şi al supravieţuirii

Se pare că îndemnurile au avut efect în primul game al setului secund, atunci când Alex a reuşit pentru prima dată să spargă blocada sud-americanului şi să facă break. Din păcate, nu s-a putut bucura de el prea mult, pentru că argentinianul a reuşit rebreak-ul, însă Jecan a răspuns cu un nou break şi cu consolidarea serviciului pentru un 3-1 meritat. În game-ul 5, pe serviciul lui Casanova, la 30-0 pentru acesta, Alex s-a întins prea mult la o minge fără sorţi de izbândă, a alunecat şi a căzut pe spate pe zgură, riscând o accidentare urâtă. Jocul i s-a dereglat, argentinianul a egalat la 3, iar în game-ul 7 am avut parte din nou de un moment hotărâtor: Casanova a condus cu 30-0 pe serviciul lui Alex, însă acesta a strâns din dinţi, a reuşit să-şi revină şi să pună 4-3 pe tabelă. Adversarul s-a ţinut însă scai şi s-a ajuns la 6-6, pentru un tie-break pe care românul era condamnat să îl câştige. Cu o tribună fremătând de emoţie, Jecan a condus cu 2-0, Casanova a preluat conducerea cu 3-2, apoi s-a făcut 3-3, iar Alex n-a mai cedat iniţiativa: s-a dus la 4-3, 5-3, 5-4, 6-4 şi 7-4, pentru un 7-6 care îi asigura supravieţuirea în meci! A fost momentul în care Casanova a primit avertisment pentru proferarea de injurii la adresa arbitrului Ilie, dintre care cea mai gravă a fost „Hijo de puta!”. Săracul de el, n-a ştiut că împărţitorul dreptăţii era poliglot şi a înţeles foarte bine ce a gongănit printre măsele…

Un singur jucător pe teren: Alex Jecan!

În setul decisiv, primul serviciu i-a aparţinut nervosului Casanova. Marcat de greşelile din tie-break, nu a făcut faţă presiunii şi a pierdut game-ul la zero. Apoi a avut o revenire spectaculoasă, refăcând terenul şi conducând cu 2-1 şi 3-2. Alex nu a intrat în panică şi a egalat situaţia la 3. Tot aici s-a jucat setul, în jocul cu nr. 7, pentru că românul a făcut break-ul de 4-3 şi apoi şi-a realizat serviciul în faţa unui adversar totalmente debusolat. Game-ul decisiv a fost triumfal pentru Jecan, care a reuşit lovituri excepţionale, prinzând de două ori tuşa şi necedând decât un punct, spre delirul tribunei. A fost primul titlu la simplu din cariera lui Mircea Alexandru Jecan, care a intrat în posesia cupei, a cecului în valoare de 2.160 de dolari, a unei şampanii Angelli şi a unui telefon mobil de ultimă generaţie oferit de sponsorul principal Dr. Oetker Romania. Hernan Casanova a trebuit să se mulţumească cu un cec în valoare 1.272 de dolari acordat finalistului, o şampanie Angelli şi, de asemenea, un telefon mobil de ultimă generaţie, un S10. De asemenea, premii au mai primit arbitrul principal al competiţiei, Mihaela Testiban şi cel care a condus finala, Robert Ilie. Felicitări câştigătorului, baftă în continuare învinsului şi îi aşteptăm din nou la Curtea de Argeş, la ediţia Vitality Open Tour 2020!

Organizatorul VITALITY OPEN TOUR a fost Tenis Club Curtea de Argeş. Partenerul oficial al turneului a fost Dr. Oetker Romania. Sponsorii ediţiei 2019 au fost: Păstrăvăria Brătioara, Vodafone, Steinel, Euro Tehno Group, Karcher, Annabella, Râureni, Hotel Posada, Consiliul Local Curtea de Argeş şi Consiliul Judeţean Argeş. Parteneri media: Radio Argeş Expres şi Ziarul Argeş Expres. Promotorul turneului a fost SCG – Smart Corporation Group.