Casanova şi Jecan s-au calificat în finala de simplu a Vitality Open!

Sâmbătă, la ora 11.00, s-a jucat prima semifinală de la Vitality Open Tour 2019, competiţie organizată de Tenis Club Curtea de Argeş în această săptămână pe terenurile modernei baze de pe str. Barajului, de lângă Lidl. Căldura a fost cel mai mare adversar al celor doi tenismeni care au intrat în arenă, argentinianul Hernan Casanova şi bulgarul Alexandar Lazarov. Ambii au avut un parcurs excelent de-a lungul săptămânii, iar victoriile care i-au adus în careul de aşi al competiţiei au fost fără dubii. Chiar dacă nu-l ajută prea tare fizicul pe Casanova, favoritul nr. 1 al competiţiei de la Curtea de Argeş a etalat un joc de regularitate care i-a scos din sărite pe adversarii săi, deoarece a luptat până la epuizare pentru fiecare minge, a scos maximum din orice schimb prelungit, i-a plăcut să se ia „la luptă” cu oponenţii, însă are şi o încheietură fină, chiar dacă mai are ceva de lucrat la primul serviciu. De cealaltă parte, Alexandar Lazarov, tânărul bulgar în vârstă de doar 21 ani care se antrenează cu celebrul Grigor Dimitrov, a impresionat prin fizicul impunător (are 1,88 m!), loviturile puternice şi stopurile pe care le-a pus la fileu, arme cu care şi-a câştigat respectul adversarilor la Curtea de Argeş. Existau, aşadar, toate premisele pentru un joc spectaculos!
Şi chiar aşa a fost, pentru că bulgarul a plecat în primul act „ca din puşcă” şi, pe nesimţite, a pus 2-0 pe tabela de marcaj. Casanova nu a intrat în panică şi a refăcut rapid terenul pierdut, egalând la 2 aproape instantaneu, spre dezamăgirea majorităţii spectatorilor care l-au încurajat pe toată durat partidei pe bulgarul ce făcea cuplu la dublu cu piteşteanul Călin Manda. Lazarov a strâns din dinţi şi a câştigat un nou game, iar forehandul său făcând ravagii în defensiva făcută zdrenţe a lui Casanova. A fost momentul în care argentinianul a început să vorbească singur, a scăpat şi câteva înjurături (cu grijă însă, să nu-l audă arbitrul de scaun arab Muhammad) şi a egalat la 3. Un moment haios s-a înregistrat la scorul de 4-3 pentru bulgar, atunci când arbitrul a anunţat scorul în limba română: „Lazarov coduce cu Petru a tri…”. Atunci, vecinul de la sud de Dunăre l-a corectat pe acesta, „… conduc cu patru la trei”, spre hazul întregii tribune. Casanova a egalat la patru („Vamos! Vamos! Vamos!”), bulgarul a făcut 5-4 şi a forţat pentru 6-4, reuşind break-ul pentru primul set pe care şi l-a trecut în cont.

„It’s gonna be fun this set!…”

În actul secund, Lazarov a pierdut pe propriul serviciu primul joc şi a avut replica de mai sus. Bietul de el nu ştia ce-l aşteaptă, pentru că a făcut figuraţie pe teren din cauza căldurii care l-a lovit şi la propriu, şi la figurat, direct în moalele capului. A fost 6-0 pentru argentinian, Lazarov a cerut time-out medical şi se pare că a făcut insolaţie. Totuşi, s-a încăpăţânat să continue şi în setul trei, iar „măcelul” s-a încheiat după nu mai puţin de 10 jocuri adjudecate consecutiv de către argentinian! La 0-4, Lazarov a făcut primul game al decisivului, a urmat şi un break pe serviciul lui Casanova, însă a fost doar ultima sa zbatere: argentinianul s-a impus în final cu scorul de 6-2 în decisiv şi a mers în finala de astăzi, care se disputa la ora când se scriau aceste rânduri!

Icebergul Jucan şi vulcanicul Frunză!

Au intrat apoi în arenă ceilalţi doi semifinalişti: Mircea Alexandru Jecan şi Nicolae Frunză. Prieteni în afara terenului de joc şi cunoscându-se foarte bine, aceşti nu s-au menajat deloc încă din primele minute. Fiecare şi-a făcut serviciul în primul set până la 2-2, apoi Frunză s-a distanţat la 4-2, după ce a fructificat mai bine situaţiile. Până la urmă, Jecan şi-a luat break-ul înapoi, s-a făcut 4-4 şi au ieşit la iveală primii nervi ai lui Frunză, cel care a dat cu furie cu racheta de pământ, aceasta sărind în terenul adversarului, peste fileu, spre amuzamentul spectatorilor neutri! Mircea şi-a făcut din nou serviciul şi a pus presiune pe adversar, care a pierdut primul set cu 4-6, primind şi avertisment din partea arbitrului de scaun Robert Ilie, după ce a reuşit „performanţa” să lovească o minge care a ajuns până în parcarea de la Lidl!

În actul secund, Jecan, mai concentrat la joc, şi-a văzut de treabă şi a reuşit break-ul pentru un 3-1 care l-a băgat în fibrilaţii pe Frunză, cel care vorbea singur şi a mai trântit încă o dată racheta de pământ. Încurajat, Mircea a etalat cel mai bun tenis al său, a făcut puncte cu serviciu/voleu şi a reuşit şi mingea turneului: un contra-lob la un lob executat foarte bine de Funză, punct care l-a făcut pe componentul naţionalei de Cupa Davis să exclame: „Dacă n-ai tuşă în fiecare joc, tu nu iei game-ul!” S-a ajuns la scorul de 5-2 pentru Jecan şi aici s-a produs un scurt-circuit: deşi a avut în trei jocuri şansa să încheie ostilităţile, acesta a clacat! S-a ajuns la 5-5, Jecan şi-a câştigat serviciul, iar Frunză cu greu a supravieţuit pentru 6-6, ca să ajungă la tie-break. S-a mers cap la cap la prima schimbare de terenuri, a fost 3-3, iar Frunză, de această dată calm, a dus scorul la 6-3. Din nou a pierdut cele trei şanse de a închide setul, Jecan a egalat, scor 6-6, însă Nicolae a reuşit două puncte izbăvitoare pentru 7-6(6), în actul secund!

În decisiv, secătuit de forţe, Frunză a fost nevoit să se recunoască învins, scor 3-6, iar Mircea Jecan, cap de serie nr. 8, urma să joace astăzi finala cu principalul favorit al turneului, argentinianul Hernan Casanova. La capătul unei dispute de povestit nepoţilor şi cu o tribună arhiplină care l-a încurajat non stop, Mircea Alexandru Jecan s-a impus în faţa argentinianului Hernan Casanova în trei seturi, scor 3-6, 7-6(5), 6-3 şi a câştigat ediţia din acest an a Vitality Open Tour în proba de simplu.

Organizatorul VITALITY OPEN TOUR este Tenis Club Curtea de Argeş. Partenerul oficial al turneului este Dr. Oetker Romania. Sponsorii ediţiei 2019 sunt: Păstrăvăria Brătioara, Vodafone, Steinel, Euro Tehno Group, Karcher, Annabella, Râureni, Hotel Posada, Consiliul Local Curtea de Argeş şi Consiliul Judeţean Argeş. Parteneri media: Radio Argeş Expres şi Ziarul Argeş Expres. Promotorul turneului este SCG – Smart Corporation Group.